For oss kvinner er det liksom ikke så politisk korrekt å si at vi er opptatt av å tjene penger. Selvsagt er vi det. Hvordan skal vi kunne kjøpe deilige moteklær av god kvalitet, spare penger til vår første leilighet, spare i aksjefond, og kjøpe deilige lekre sko om vi ikke har penger?

Når alle regninger er betalt i løpet av en måned har de aller fleste på min alder ikke så alt for mange penger igjen til snacks som jeg har skrevet om over her. Jeg synes det er på tide at alle jenter med høy utdanning som trenger penger eller bare liker tanken på å tjene penger hopper ned av sin høye pidestall og legger bort alle sine tanker om å være politisk korrekt og tar ansvar for fremtiden og gjør følgende:

1. Registrer enkeltpersonforetak på Altinn og ta på deg oppdrag.Avtal først og fremst med din hovedarbeidsgiver om det er greit at du tar på deg eksterne oppdrag med ditt enkeltpersonforetak. Registrer så enkeltpersonforetak på Altinn. Følg med på Doffin, portal for offentlige innkjøp, for utlysning av prosjekter og rammeavtaler. Bruk også nettverket ditt for å undersøke om noen trenger en konsulent på prosjekter av kortere varighet som ikke går utover din primære jobb. Fordelen med å registere enkeltpersonforetak er at det er gratis, sammenlignet med aksjeselskap. Husk å betale skatt av inntektene dine, og om du selger tjenester som er merverdiavgiftbelagte og tjener mer enn NOK 50 000 i året, må du registrere deg i merverdiavgiftregisteret.

2. Sett opp et budsjett over din privatøkonomi.

Det er ikke til å komme utenom at om du ønsker total kontroll på din private økonomi bør du sette opp månedlige budsjetter over inntekten din og hvor store utgiftene er. På den måten finner du raskt ut hvor mye ekstra penger du har å rutte med hver måned.

3. Bruk sparetiltak i hjemmet.

Med vinterens strømpriser i hovedstaden bør alle ha kontroll på hvor mye deres strømleverandør tar betalt for strømmen, og bytte til den rimeligste om man ikke allerede har det. Når det er gjort kan man være bevisst på å slå av lyset på rom en ikke bruker, og passe på å ikke ha det varmere enn 22 grader i rommet til enhver tid. Reduser strømmen når du reiser bort, men ikke skru den av om vinteren, da det fort kan bli store skader. Bruk energibesparende lyspærer, og om du liker det, kan du bruke sparedusjhode.

4. Velg rimelige basisvarer på butikken.

Om kvaliteten på maten er bra, kan du spare store penger om du kjøper inn basisvarene som er rimeligst. Basisvarene kan også med fordel kjøpes inn på Rema 1000, så kan du heller meske deg med deilige råvarer fra Centra i helgene.

5. Dyre basisplagg, rimelige moteplagg.

Å kjøpe inn litt dyrere basisplagg er ofte lurt når du skal fornye garderoben din. Disse plaggene koster ofte mye når du kjøper de, men de varer mye lengre. Filippa K og Tiger of Sweden er eksempler på gode basisplaggmerker. Moteplagg kan være lurt å kjøpe inn rimelige, da de oftest går av moten etter en sesong likevel. Billigkjeder som H&M, Zara, og Gina Tricot er eksempler på rimelige motebutikker her i Norge.

6. Offentlig bibliotek fremfor Amazon.

Når man har lite penger, som jeg har nå, har jeg gjenoppdaget barndommens store glede ved å besøke det offentlige biblioteket. Fordyp deg i litteraturens verden og lån alle bøkene du har lyst på. Husk at det finnes grenser for hvor mange bøker du kan låne på en gang. Kjøpe bøker kan du heller gjøre når økonomien din har stabilisert seg. Du kan også leie DVDer gratis på biblioteket.

7. Kjøp brukte klær og arranger klesbyttefest med venninner.

I en tid der det er økt fokus på økologi og miljø er det svært smart å kjøpe brukte klær. Dette kan du gjøre på second hand butikker på stedet du bor, eller du kan hive deg inn i budrunder på nettauksjonsstedet ebay. Vær imidlertid målrettet når du er på ebay, da fristelsen for å kjøpe noe du ikke trenger er stor. Bestem deg også på forhånd hvor mye du er villig til å betale for et produkt. Du kan også arrangere klesbyttefest med dine venninner. Andre venninners avlat, kan bli en stor skatt for deg, og omvendt. Inviter til fest og be venninnnene dine ta med klær og en flaske vin hver.

8. Kjøp kosmetikk og hud- og hårpleieprodukter på internett fremfor på salonger.

Strawberrynet sender deg produkter portofritt og de betaler også tollutlegget på varer som koster over NOK 200. Bedre deal på internett kan man ikke få så vidt jeg vet. Hvis det finnes bedre, tipses jeg gjerne om det.

9. Ikke kjøp kaffe hver eneste dag på vei til jobb.

30 kroner hver eneste dag til en kaffe på vei til jobb blir raskt NOK 7000 i løpet av et år. Dette er penger du heller kan bruke på noe annet eller spare.

10. Bruk søkemotorer når du skal ut å reise.

Bruk FINNs søkemotor når du skal ut å reise. Her finner du de rimeligste flybillettene, hotellene, leiebilene med mer. Her kan det være svært mye penger å spare.

Reklamer