Er man først havnet i en økonomisk krise med privatøkonomien er det ikke måte på hvor mange som liksom ønsker å hjelpe deg. Du får, av en eller annen grunn, e-poster fra for eksempel Finansa om at du kan refinansiere alle forbrukslånene dine til et nytt lån. Det er kjempebra. Det som derimot ikke er så bra, er at renten er meget høy, og du bør for all del unngå å inngå avtaler med slike finansinstitusjoner.

Når du søker etter økonomiske rådgivere på internett er det heller ikke der så mange treff. Du finner få samlesider der det er listet opp en oversikt over økonomisk rådgivning som både tilbys av det offentlige og private.

Det offentlige plikter å tilby økonomisk rådgivning, og det er NAV som står bak tilbudet. Tjenesten er gratis, og du får tildelt en egen saksbehandler. Derimot virker det å være uenighet hvor oppdatert saksbehandlerne til NAV er på området, og hvor godt nettverket deres er, for å jobbe frem de beste tilbudene til klientene deres. Ofte vil de som mottar økonomisk rådgivning hos NAV ende opp med å bli rådet til en offentlig gjeldsordning, der staten tar alt du tjener for de neste fem årene, og der du kun får en viss månedlig sum for å betale husleie, strøm og mat. Om du for eksempel får feriepenger, penger igjen på skatten, lønnsøkning med mer, er dette noe som vil gå rett til Namsfogden, som forvalter denne ordningen. Om du tjener godt, og ikke har en gjeld på flere millioner, vil nok ikke dette være den gunstigste løsningen for deg. Det må også legges til at ventetiden for å få tildelt en økonomisk rådgiver på NAV er svært lang.

Ønsker du å motta privat økonomisk rådgivning, får du også et stort antall treff om du googler. Også her er det mange useriøse aktører. Gjeldsofferalliansen tilbyr en svarteliste over slike, og de holder hele tiden markedet under overvåkning. Finner du et selskap som du synes virker å være interessant, bør du søke opp selskapet i Brønnøysundregisteret, for å finne ut om de dataene som er registrert på selskapet virker å være ok. Du bør også google selskapet, for å undersøke opplysninger om dem. I tillegg bør internettsiden deres inneholde både kontaktinformasjon til hvem som eier og jobber for selskapet, bakgrunnen til de ansatte, bilder av de som jobber der, besøksadresse og telefonnummer. Vær obs på at private økonomiske rådgivere tar seg betalt for sine tjenester. Men som når det gjelder det meste her i verden, får du for det du betaler for. Kanskje kan det være verdt å betale et halvt hundre tusen til et selskap som virker å være seriøst og som har et stort nettverk i forhold til kredittselskaper og banker, for å skaffe nettopp deg den beste løsningen i din situasjon. Private økonomiske rådgivere jobber først og fremst for at du skal kunne få et banklån for å finansiere lånene dine, i stedet for at du skal komme inn under en offentlig gjeldsordning, som for de aller fleste som tjener godt vil være et stort økonomisk tap. Besøk Bank2 og Betalingsmegleren som eksempler på seriøse aktører på markedet.

Mennesker som havner i en personlig økonomisk krise kan handle på måter som ikke alltid er til deres eget beste. Staten burde gripe tak i dette, og stramme inn på bankenes utdeling av kredittkort, kredittkortgrenser, og regulere markedet i forhold til hvem som skal få lov til å kalle seg for økonomiske rådgivere. Det siste mennesker som virkelig er havnet utpå i forhold til økonomi trenger, er økonomiske rådgivere som lurer de i forhold til hva de lover kunden og hvor lang tid de bruker på saksbehandlingen, for kun å råde de til å søke offentlig gjeldsordning. Når de endelig får vite, kan det ha gått alt for lang tid, og renter og salærer har økt enda mer på gjelden, enn det det var i utgangspunktet.