De fleste personer bruker ikke et budsjett for privatøkonomien, til tross for at alle eksperter sier man bør gjøre det. Jeg kan til og med huske at det lille jeg hadde om økonomi på videregående, det var blant annet å sette opp et budsjett i Excel. Hvor du setter opp ditt budsjett, er ikke så viktig, så lenge du gjør det. Om du sliter med å få endene til å møtes, og kontoen alltid er tom for lønningsdag, vil et budsjett kunne hjelpe deg til å planlegge å sette av penger, slik at du på sikt bygger deg opp en solid og grundig økonomi. Her kan du se hva mannen på gata svarer når forbrukerøkonom fra Sparebank1 Morten Gundersen spør tilfeldige personer om deres vaner i forhold til dette:

Å sette opp et budsjett er enkelt. Det eneste man trenger er et større ark eller en Excel-fil, en oversikt over sine inntekter og utgifter. Forholdet mellom inntekter og utgifter bør selvsagt være at man ikke bruker mer penger enn det man har, altså at inntektsposten er større enn utgiftsposten. Om utgiftene likevel er større enn inntektene, bør du gå grundig gjennom utgiftene dine hvor å lete etter poster du kan kutte ned på. Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) har utviklet standarder for hvilke behov ulike husholdninger har behov for. Klikk her for å finne ut hvor mye penger din husholdning har behov for per måned. Her er nok en videosnutt med forbrukerøkonom Morten Gundersen, om hvordan du kan sette opp et budsjett.

For mange kan det oppleves svært angstfylt å skulle lage en slik oversikt over sin private økonomi. Årsakene til dette kan være mange: man vet med seg selv at økonomien er noe skakk-kjørt fra før av og prokrastinerer i stedet for, noen har liten tro på at de har den kunnskapen som skal til for å lage en slik oversikt, mens andre er redd for hva de måtte komme til å gjøre etter at de har lagd en slik oversikt. Uansett hva som oppleves som vanskelig av dette, er det til alles beste å ha en sunn og stabil økonomi, som tåler at uforutsette utgifter inntreffer. Dette kan man kun få til ved å ha et sunt og godt budsjett som ligger til grunn.

Om du synes økonomien din er alt for stram etter du har satt opp et slikt budsjett, kan du vurdere å få deg bijobb eller starte opp enkeltpersonforetak for å spe på økonomien din. Les også om 10 ting du enkelt kan gjøre for å få mer penger. Husk at alle monner drar!

Reklamer