Om du er skyldig banken din eller kreditorene dine alt for mye penger, og du bruker storparten av lønningsposen på å betale ned lånene dine, og prognosene tilsier at du kommer til å ha det slik et par år frem i tid, eller mer for den saks skyld, er du per definisjon et gjeldsoffer (fritt definert fra FemmeFatales eget hode).

Skal du legge deg ned å gråte av den grunn?

– Hm. Det kommer alt an på din tilnærming til verden. Det er helt naturlig å legge seg ned å gråte for en periode, men om denne perioden vedvarer, bør du oppsøke profesjonell hjelp, i form av fastlegen din eller en psykolog. En slik mestringsstrategi er virkelig ikke konstruktiv, og ikke minst: den gir deg verken mer penger, venner eller fører til noen som helst form for lykke.

Brett opp armene!
Se hvordan du kan øke inntektene dine, og sett opp et budsjett som du kan leve med. Finn mer økonomiske måter å leve livet ditt på, og spis mer hjemme. Å spise hjemme er ikke bare mer økonomisk enn å spise ute, det er i tillegg mye mer sunt, da du selv har kontroll over hva du putter i maten din. Vær innstilt på å jobbe hardt og intenst over et par år, at du må droppe noen besøk på operaen, eller en konserttur for en stund, og at du ikke alltid kan slå deg løs med VISA-kortet ditt på lønningsdagen. Gjenoppdag aktiviteter som ikke koster så mye, eller er gratis, for den saks skyld. Det du ikke bør gjøre, er å droppe ferien din, jobbe alle kvelder og helger du har muligheten og tenke negative tanker, om at du er den eneste i verden som sliter økonomisk. Det du oppnår ved sistnevnte er å bli utbrent, deprimert eller utvikler rusproblemer i verste fall. Tenk heller at en slik periode i livet ditt er en gyllen mulighet til å lære deg sunn økonomi den harde veien, og at du på sikt kommer til å tjene på å mestre pengeproblemet ditt på denne måten.

Det definitivt verste, og mest destruktive du kan gjøre, er å grave deg ned i sofaen og bekymringene dine, og skylde på at det utelukkende er omstendighetene som har ført deg dit du er i dag. Jeg ønsker ikke at dette skal bli en politisk skitt-kaster-blogg, men kommer du dit, kan du like gjerne stemme på populistiske partier, som SV eller FrP, og håpe på at ting ordner seg. Hvis det, trenger du dermed ikke komme til denne bloggen å klage!

FemmeFatale er en kvinne som bretter opp armene, og skrider ut i havet og svømmer, i stedet for å stå på land å se på (selv om hun også har sine issues ;))!

Reklamer