Spiseforstyrrelser er en kompleks psykisk lidelse. Den starter som oftest med at det er jenter (det er enda svært få gutter som har anorexia, selv om mørketallene helt sikkert er store) som vegrer seg mot å spise, med det mål om å bli tynnest mulig. Anorexia nevrosa, bulimia nevrosa og tvangsspising er alle tre underkategorier av spiseforstyrrelser. Å kaste opp inntak av mat og drikke er svært vanlig for alle disse tre sykdommene, da det anses som skittent å ha både mat og drikke i kroppen sin. Anorexia er den mest synlige sykdommen av disse tre. Årsakene til at noen utvikler anorexia kan være på grunn av at ønske og behov for oppmerksomhet, eller å få utløp for en indre uro eller smerte. Psykiater Finn Skårderud har skrevet flere gode bøker og artikler på området, blant annet Sultekunstnerne som kom ut i 1991.

Behandling av anorexia er ofte svært vanskelig, men kognitiv terapi har vist seg effektfullt, sammen med informasjon om spiseforstyrrelser og konsekvenser av det. En person som får en spiseforstyrrelse vil aldri bli frisk, men vedkommende kan ha perioder av livet sitt, korte eller langvarige, der symptomene ikke er så fremtredende og der vedkommende kan leve et tilnærmet normalt liv.

For noen måneder siden lærte jeg om Pro Ana-fenomenet. Pro Ana er det menneskelige eksempelet på en kvinne med anorexia, mens Pro Mia er det menneskelige eksempelet på bulimia. Pro Ana er hovedsaklig jenter med anorexia som lager egne blogger eller egne forumer på internett der de deler erfaringer for hvordan de kan ta av seg mest mulig, oversikt over effektive slankekurer, hvordan ikke skade tannemaljen når de kaster opp maten, osv. Fenomenet har så langt vært mer utbredt utenlands, enn her i Norge. For en liten stund siden sendte NRK3 en dokumentar om fenomenet.

Pro Ana er manifestasjonen av spiseforstyrrelser på internett. For å lese en mer utfyllende beskrivelse av spiseforstyrrelse og fenomenet Pro Ana kan du lese på Helene Hillers blogg.

Pro Ana’er er Flinke Piker jeg synes spesielt synd på, og som jeg kunne ønske fikk mer hjelp.

Reklamer