Forskning viser at å sove til samme tidspunkt hvert døgn utgjør grunnlaget for en god søvnhygiene. I ukedagene er dette som regel uproblematisk for de fleste, mens i helgene er dette vanligvis vanskeligere for de fleste av oss. Om du derimot har store søvnvansker, det vil si at du har problemer med å sovne inn om kvelden, at du våkner mange ganger i løpet av natten og har vanskeligheter med å sovne inn igjen, og du våkner tidlig, bør du altså legge deg og stå opp til samme tid hver eneste dag, også i helgene, til du har etablert en god søvnhygiene.

Søvnbehovet til oss mennesker varierer ut fra alder. Spedbarn, små barn og tenåringer har et stort behov for søvn. Årsakene til dette kan være mange, men en av hovedårsakene er fordi at det skjer så mange viktige biologiske utviklingsprosesser i kroppen under disse periodene. Jo eldre vi blir, jo mindre søvn har vi behov for. Kvaliteten på søvnen må likevel være god, ellers blir resultatet at min aldri blir uthvilt. Når man ikke er uthvilt reduseres oppmerksomhetsspennet, konsentrasjonen, hukommelsen, og vi får ofte større humørsvingninger. Appetitten blir også endret, i forhold til at man oftest spiser mer og har økt behov for fet og usunn mat. Over tid er dette en svært stor byrde for de fleste av oss, og behovet for å ta handling over å påvirke eget søvnbehov, er dermed på sin plass.

Traume- og krisepsykologen Atle Dyregrov har gitt ut en svært god og hendig, men veldig lettlest bok om god søvnhygiene: Den lille søvnboken. Denne finnes å få kjøpt i de fleste bokhandler, og den kan helt sikkert også lånes gratis på biblioteker.

Psykolog Ståle Pallesen har skrevet om femten gode søvnhygieneregler for blant andre Lommelegen. I korte trekk er disse som følger:
1. Unngå koffeinholdige drikker, da disse aktiverer de fysiologiske prosessene i kroppen.

2. Unngå sigaretter etter klokken 19 (eventuelt slutt og røyk), da også røyking aktiverer kroppens fysiologiske prosesser. 

3. Unngå alkohol.

4. Ikke sov middag, da dette vil forstyrre søvnmønsteret.

5. Sov like mye hver natt 

6. Trening øker søvnkvaliteten (unngå derimot å trene sent på kvelden, da dette virker oppvekkende på kroppen).

7. Ro ned kroppen mentalt og fysiologisk før leggetid for å forberede kroppen på hvile.

8. Ta et deilig og varmt bad for å roe ned kroppen.

9. Stå opp til samme tid hver dag 

10. Ikke slå på lyset om natten om du må stå opp, da dette vil vekke kroppen.

11. Litt sollys hver dag (kun relevant om du bor på steder der det ikke er sollys i løpet av dagen).

12. Fjern klokken fra soverommet.

13. Ikke spis store måltider på kvelden, men legg deg heller ikke når du er sulten.

14. Ha et mørkt og stille soverom, med en sval temperatur.  

15. Innarbeid et fast søvnritual slik at kroppen vet at den snart skal sove.

Om du ikke får sove 20 minutter etter du har lagt deg, er det viktig at du ikke blir liggende i sengen. Stå opp og gjør en avslappende aktivitet. Legg deg når du kjenner at søvnen begynner å innta deg. Om du ikke får sove etter 20 minutter igjen, står du opp og gjentar. Videre har kamillete vist seg å ha en søvndyssende effekt. Om du sliter over svært lang tid med søvn, bør du kontakte legen for å bruke søvntabletter for en kort periode, og eventuell henvisning til psykolog, slik at du får snakket om det som gjør at du ikke får sove.

Les hvordan søvnvansker har vært for Liseliten.

Reklamer